Gå videre til hovedindholdet

Ord med historie og evighedsværdi



Juleprædiken 25. december
Strandby Metodistkirke
Johannesevangeliet 1:1-15

Ord der skal dø i 2020 – udvalgte punkter fra liste i avisen Information

Vino · »Skal vi lige ha’ et glas vino?« Ja, selvfølgelig skal vi det. Men dit hverdagsdrikkeri bliver ikke mere uskyldigt af, at du siger vin på italiensk.

Skilsmisseaftale · Skal stoppes, men kun i forbindelse med Brexit. Hvis man rent faktisk skal skilles og har lavet en nedskreven aftale om vilkårene, kan man fortsat bruge ordet. Nederst på formularen

Billige priser · Det er ikke forkert, men det lyder stadig dumt.



Brunch · Brunchen er død. Morgenmad er en bred betegnelse, som sagtens kan rumme lidt tør skinke og en cocktailpølse.

Bobler · Den billige cava, som følger med din brunch, bliver ikke bedre af den grund.

(J) unik · Der er opstået en tendens til at sætte et ’j’ foran ordet unik, så det udtales mere amerikansk. Det er en af dem, der skal tages i opløbet.

120 procent · Hvis noget er mere end 100 procent sikkert, må man nødvendigvis forholde sig kritisk til afsenderen. Dermed lander vi omkring de 80 procent.

Nej, bare nej · Til den er der kun én ting at sige: Nej, bare nej.

Arhemenaltså · Det var meget fint i starten, men det er også mange år siden.

»Ding ding« · Hvis du kan bruge 10.000 kroner på en racercykel, så må der også være råd til en lillebitte ringeklokke, så du ikke skal råbe efter normale cyklister med normale ringeklokker.

Preach · En anelse bedre end ’godt brølt’, men vi er ude i marginalerne.

Jeg er ikke sikker på at alle disse udtryk er kommet til Nordjylland endnu eller om de kommer. Det kan også være det samme, for nu er de altså stendøde.

Ord, som ikke er døde… Ord, som har evighedsværdi – som bringer liv og lys… er ordene fra Johannesevangeliet

Her får vi skabelsesberetning og juleevangelium i en og samme tekst
Her fødes Jesus ikke som en lille baby i Betlehem
nej, han springer fuldvoksen ind i verden, som når nogen trykker på en lyskontakt
han kommer til verden for at oplyse verden, for at drive mørket på flugt, så vi kan se Guds herlighed

Han kommer som Guds ord, der var dynamolygten i skabelsen, dengang da himmel og jord og alt midt imellem blev til, da Gud skabte verden bare ved at sige noget højt og kalde ting ved navn

Lys – mørke
Dag – nat
Himmel – hav
Vand – land
Oase – Ørken
Dyr – mennesker
Fugle – Fisk

Begyndelse, skabelse, liv og lys er ord, som Johannes kæder sammen med Jesus i en uløselig enhed

Evangeliet, de gode nyheder om Guds kærlighed, nåde, barmhjertighed, fred og glæde er for evigt bundet sammen med en person – en mand, der både var Gud og menneske

Gud blev menneske. Så klart og enkelt kan det siges! Med tre små ord kan det største mysterium i verdenshistorien udtrykkes!

Ordet blev kød. Så filosofisk og indviklet kan det samme siges.

Men hvad skal man mene om store ord som lys? Liv? sandhed? nåde? Ordet - med stort O?

Forstår vi de ord vi hører? Har man ingen referenceramme at putte de store ord ind i, så er det bare tomme og uforståelige ord.

For at gribe eller begribe et Ord, så må man kende dets modsætning. Hvordan skulle vi vide hvad godhed er, hvis vi ikke kender ondskab?

Selv om vi godt kender forskel på lys og mørke, så er det ikke sikkert, at vi ved hvordan det er at leve i mørke og længes efter lyset og bedre dage. Selvom vi kender forskel på sandhed og løgn, så er det ikke sikkert, at vi har mærket konsekvenserne på egen krop, hvad det gør ved os og vore relationer, når vi blander to ting sammen som sandhed og løgn.
De store ord forbliver kun begreber eller floskler, indtil de pludselig vækker genklang i et eller andet i os og i vort eget liv.

Når Jesus kaldes for Ordet så tænker vi på hans skaberkraft og hans frelsermagt. Vi tænker på Guds ord som er mægtigt til at skabe verden og til at skabe historie. Vi tænker på de ord Gud lod tale ved profeterne om løfter der gav håb om en bedre fremtid. Vi tænker på fortællingerne om Jesu liv, lidelse, død og opstandelse. Vi tænker på endetiden, hvor skabelsen fuldendes og sejrer over kaosmagterne og frelser os fra død og mørke, sygdom og sorg.

Begyndelsen og enden – tiden, der kører i cirkler og lader det blive jul år efter år, gør Ordet lyslevende for os, evangeliet er ikke som ord og vendinger, vi bliver trætte af og stryger fra en liste ved årsskiftet.

Det er Juledag – evangeliet og Ordet er kommet igen - og vi fejrer, at Gud selv er kommet til verden for at tage del i vores liv og give liv til vores hverdage og vores festdage og nærvær i vores glæder og sorger

Lad os smage på ordene – lad dem blive levende i vores hoveder og hjerter. Lys. Liv. Nåde. Sandhed. 

Lad os gøre Ordene til kød og blod i det liv, vi lever med hinanden.

Glædelig jul. Amen


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Totte sætter vand over til kaffe

Dagens smil via facebook